Vakantie Frankrijk 2017

Augustus 2017, onze eerste zomervakantie samen en de eerste échte vakantie met de camper. De ultieme test dus. Het plan? Van Amsterdam naar onze eerste stop in Lac de Serre-Ponçon en daarna door naar onze eindbestemming Leucate.

Op 1 augustus begon onze reis niet al te voorspoedig. Met een lege accu en een kapotte aanvoerslang voor de brandstoftank zagen we onze reis bijna in het water vallen. Gelukkig konden we zo’n 4 uren laten (rond 23:00) dan toch eindelijk beginnen aan onze vakantie. De tactiek: niet je lampen aan laten staan en de brandstoftank niet vol tanken. Prima oplossing toch?

Om onze verloren uren in te halen besloten we de nacht door te rijden en elkaar af te wisselen. We kozen ervoor om de tolwegen te vermijden en binnendoor te rijden. Harder dan 90km/u rijden met een camper uit 1990 is toch niet bepaald comfortabel te noemen. Cruisen dus. Dit zorgde ervoor dat we rond 8:30 de volgende dag onze eerste echte Franse croissantjes konden scoren in de buurt van Poligny (zo’n 200km voor Lyon). Binnendoor rijden is een enorme aanrader wanneer je met de camper gaat en rustig wilt rijden. Je ziet een stuk meer van de omgeving en het draagt behoorlijk bij aan het vakantiegevoel.

Lac de Serre-Ponçon

Na een lange, bijna non-stop, rit kwamen we rond 15:00 aan op de camping in Crots, Lac de Serre-Ponçon. Hoera, een camping vol met Hollanders… Niet bepaald ons ding. Maar hé, het was stralend weer, het uitzicht fantastisch en een azuurblauw meer op loopafstand. Tijdens ons verblijf van 3 dagen bleek al snel dat kiten geen optie was deze dagen. Te weinig wind. Suppen en relaxen behoorden des te meer tot de opties. Not bad! Onze mountainbikes maakten het pendelen tussen de camping en het stadje Embrun een gemakkelijk klusje.

Leucate

Op 5 augustus vervolgden we onze reis richting Leucate. Misschien niet de beste keuze om dit op zwarte zaterdag te doen. Met temperaturen van 38 graden buiten de camper en 45 graden in de camper, brachten we de nodige uurtjes in de file door.  We kwamen nog net op tijd in Leucate aan om boodschappen bij de supermarkt in te slaan maar helaas waren de recepties van de campings in de buurt al gesloten. De enige oplossing: op naar de camperplaats. Een perfect idee wanneer je een nachtje moet overbruggen, maar niet echt ons idee van vakantie vieren. We stonden vol op de wind en na een nacht van regen, onweer en een schuddende camper, ontdekten we onze lekkage. Gelukkig viel de schade mee en ach, niets dat een beetje plastic en ducttape niet aankan voor dat moment.

Narbonne

Vol energie gingen we op zoek naar een camping. Helaas zakte de moed ons al snel in de schoenen. Alle campings bleken vol, de kitespots niet zo perfect als we in eerste instantie gedacht hadden en Leucate bleek eigenlijk een enorm kaalgeblazen oord te zijn. Bad vibes. Het besluit: we laten Leucate achter ons. Na een belrondje vonden we een plek op een camping bij Narbonne, camping La Nautique. Tot onze grote blijdschap bleken we zelfs in de buurt van een kitespot te zitten. Winning!

De rest van onze dagen vulden zich met croissants, kitesurfen, bezoekjes aan Narbonne en wijn van de lokale wijnboer (vergeet niet een proeverij te doen bij één van de wijnboerderijen!). Narbonne is zeker een aanrader als je op zoek bent naar een leuk Frans stadje. Niet te groot, een toffe kathedraal en gezellige terrasjes. Ben je net zo’n Bourgondiër als wij? Sla dan zeker een bezoekje aan Les Halles niet over. Een markt met heerlijke lokale producten en een samenkomst van locals.

De terugweg was lang, 20 uren om precies te zijn. Maar uiteindelijk bracht onze Camphy ons weer veilig in Nederland. Het was een hectische maar heerlijke vakantie. Een week is simpelweg te kort om met je camper naar Zuid-Frankrijk af te reizen en vakantie te vieren op twee locaties. Gelukkig vonden we camping La Nautique met beduidend minder Nederlanders dan de camping aan Lac de Serre-Ponçon en konden we genieten van de kitesurfspot aan Etang de Bages. Wat ons betreft een heerlijke kitespot! Meer info over de spot vind je hier.

La Nautique

Mocht je ooit nog een camping zoeken in de buurt van Narbonne dan is La Nautique zeker een aanrader. Elke campingplaats heeft privé sanitair. Dit klinkt enorm decadent maar houdt in de werkelijkheid in dat je een klein stenen huisje hebt met een eigen toilet, wastafel en een douche met een douchegordijn. Niet fancy, wel super praktisch en ideaal om je kitesurfspullen ‘s nachts in op te slaan.

Frankrijk stond niet persé bovenaan ons lijstje van favoriete vakantielanden maar heeft toch zeker punten gescoord tijdens deze trip. Ik bedoel, wie wil er nu niet elke ochtend verse Franse croissants?

 

Geef een reactie