Camper make-over: de technische kant

Als onze camper dan toch aan moet voelen als een thuis, is het misschien ook wel fijn als deze voorzien is van bepaalde huiselijke luxe. Hoe fijn is het als we straks in een warm oord zijn en toch een koud biertje kunnen pakken. 

Afgelopen zomer, tijdens onze vakantie in Frankrijk, was onze koelkast niet bepaald koel te noemen. Koeler dan de buitentemperatuur was hij wel, maar daar is alles wel mee gezegd. Misschien kwam dat omdat het buiten boven de 40 graden was, maar toch. Komende zomer zullen deze temperaturen geen uitzondering zijn en daarom moet dit probleem opgelost worden. Na heel wat speurwerk hebben we ervoor gekozen om onze oude absorptiekoelkast te vervangen voor een compressorkoelkast. Ik zal je alle technische details besparen maar een absorptiekoelkast werkt op gas, 12V en 220V en een compressor koelkast werkt alleen op 12V en 220V. Een compressor koelkast koelt veel beter en is niet onderhevig aan de buitentemperatuur. Één nadeel: hij maakt geluid, net zoals je koelkast thuis.

Misschien denk je nu: easy, oude eruit, nieuwe er in en klaar is kees. Maar nee, niet helemaal. Dit zou een optie zijn als we 24/7 beschikking over een 220V aansluiting zouden hebben. Maarja, een groot deel van een camper hebben gaat toch om vrijheid. En ook al mag je in de Balkan niet overal wild kamperen, er zijn zat plekken waar het gedoogd wordt. Je compressorkoelkast op je 12V huishoudaccu laten draaien is ook niet een optie. Die is met een dag wel leeg. Resultaat: Wederom lauw bier.

Use of nature!

Tijd voor een oplossing dus. Die oplossing komt er in de vorm van een 150W zonnepaneel. Tegenwoordig noemen ze die daglichtpanelen want ze wekken ook stroom op zonder direct zonlicht. Onze huishoudaccu is daarnaast ook aan vervanging toe dus hebben we (lees ik) besloten dat we er een gaan aanschaffen met iets meer vermogen. Zo kunnen we zonder de noodzaak van 220v aansluiting rustig langere tijd vrij staan. Freedom! Oja, als we dan toch bezig zijn, laten we dan ook maar direct de ongezellige lampjes vervangen voor wat 12V spotjes die iets meer sfeer geven en energiezuinig zijn.

Wil je weten hoe we alles berekend hebben? Stuur ons gerust een berichtje en we laten het je zien. Houdt onze kanalen en deze blog in de gaten om te kijken hoe onze make-over eraan toe gaat!

Geef een reactie